2010. április 11., vasárnap

Intermezzo

Csütörtök Szeged, péntek-szombat-vasárnap Budapest. Végre itthon.
A kellemesen hajtós hétvége után csupa olyan dologgal szeretnék foglalkozni amit szeretek (a családom és a munkámon kívül): Nordic walking edzéseket tartok, mesézek és tanulás-módszertani tréningek - IPOO minimum - vannak a listámon (talán még tudok segíteni az érettségik előtt).
Bármilyen furcsa, ez mind összefügg: a nordic koordinált mozgást igénylő, elsősorban diagonál mozgásra alapuló technika (tehát dolgozik rendesen mind a két félteke). A mese - a zömében jobbkezes társadalom oly elhanyagolt jobb féltekéjét kondicionálja. A tanulásmódszertan - ezen már nem is csodálkozunk - a holisztikus gondolkodás felé irányít bennünket, ami szintén "fullos" agymunka.
Ép testben ép lélek.
A mozgás kell, de a NW mire jó? Állóképesség javítására, a kis röcögős zsírpárnácskák ledolgozására, javítja az anyagcserét, a váll, a hát, a nyak ízületeit is karban tartja, segíti a mozgáskoordinációt, fejleszti a gyorsaságot... akit bővebben érdekel írjon, és válaszolok.
Mese: nincs olyan életút, amit a mesék ne képeznének le. Mindenkinek megvan a maga meséje alaposan becsomagolva szimbólumokba. Ezeknek a kódoknak a megértése egy segítővel nem is olyan nehéz. A beszélgetések után ez is úgy működik, mint az edzések közötti nyugalmi fázis: bőszen dekódol az agy, s szépen lassan letisztulnak a mesei üzenetek.
Tanulásmódszertan, információ feldolgozás. Ez sem a lineáris gondolkodást támogatja. Mindenki megdöbben, amikor megtapasztalja azt az örömet, amikor az általa tárolt információk rendszereződnek, s nem egy nagy maszlagot tárol, hanem egy jól használható adatbázist a két kis füle között.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése